Viu Vilafranca

VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya^

 10 min.   6 min.    4 min.

 

Situat a una antiga casa-palau dels reis de la Corona d'Aragó, trobem un espai pensat per experimentar la cultura del vi i tot allò que l'envolta: el caràcter d'un territori, el Penedès, que des de fa segles ha centrat la seva activitat en la vitivinicultura.

Aquesta relació amb el vi ha influït la història, la cultura i les tradicions de la comarca. El VINSEUM no és tan sols un museu del vi, és un espai d'intensa activitat cultural i turística per a tots els públics.

 

Vine i descobreix-lo!

Més informació aquí.

La més típica: Festa Major de Vilafranca^

La Festa Major de Vilafranca és sens dubte una de les festes populars més espectaculars de Catalunya i el seu model ha servit d’inspiració a moltes altres festes majors del país. Per la conservació del seu folklore i riquesa cultural, ha estat declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Des del segle XVII manté una estructura similar que inclou els actes religiosos i els actes populars que omplen els carrers i places de la població.

A part d’espectacles de tota mena, el que la fa única és el riquíssim patrimoni folklòric constituït pel gran nombre de balls, la música de les gralles i l’arreladíssima tradició castellera. Comença el 29 d'agost, no para fins al 2 de setembre i té el seu punt culminant el dia 30, diada de Sant Fèlix, quan té lloc la diada castellera més important de l’any i l’Entrada de Sant Fèlix, tot un clímax col·lectiu.

Folklore, espectacles i música conformen una festa que té en la participació popular el seu element clau. 

Més informació sobre la més típica aquí

Enoturisme^

La capital de vi, cultura, història i paisatge en una copa de vi.

Visitar Vilafranca és sempre una experiència estimulant i agradable; us hi trobareu bé i descobrireu una cultura diferent: la cultura del vi, impregnada en carrers i places, en la seva activitat i, en definitiva, en la seva personalitat.

El cultiu de la vinya ha acompanyat l’evolució de Vilafranca del Penedès que, tot i patir la fil·loxera a finals del segle XIX, ja va entrar al segle XX amb la vitivinicultura com a primera font de riquesa del Penedès.

Vi al Penedès és, doncs, història, tradició i cultura i, també, futur.

Més informació aquí

Del romànic al gòtic^

 

Basílica de Santa María i el seu Campanar

  10 min.
  6 min.
   4 min.

Al mateix temps que l'església de Santa Maria, trobem El Campanar de 52 m. d'alçada que presideix Vilafranca des del segle XIV. Mentre anem pujant els pisos del campanar i els seus 150 esgraons, descobrirem la seva història, les campanes, els seus habitants, i finalment els millors panorames de Vilafranca i els seus voltants des d’un nivell superior.A tan sols 10 minuts de l'alberg, trobem la Basílica de Santa Maria, el primer edifici parroquial de Catalunya edificat en un estil gòtic. La portalada de Santa Maria, a la façana lateral, era la porta primitiva de la basílica i conserva encara restes de pintures murals del segle XIV situades a les dovelles de l'arc de mig punt.


Esglèsia i claustre de Sant Francesc

 13 min.
  6 min.
   3 min.
 

El Claustre de Sant Francesc és l'única part que s'ha conservat de l'església de l'antic convent dels franciscans, que esdevingué el panteó de nobles il·lustres de Vilafranca i del Penedès. És un sobri edifici gòtic de finals del segle XIII d’un gran valor arquitectònic, artístic i històric. En una de les capelles s’hi exposa el conegut retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi, una joia de l’art gòtic català de finals del segle XIV, atribuït a Lluís Borrassa.


 

 

Esglèsia de Sant Joan Baptista

 15 min.   8 min.    6 min.

Va ser construïda a començaments del segle XIV per ordre militar dels hospitalers de Sant Joan de Jerusalem. Al centre de la Vila, trobem la Capella de Sant Joan Baptista. 

La façana principal presenta una porta de mig punt amb reminiscències romàniques, de mig punt formada per arquivoltes amb columnes i capitells, un rosetó gòtic i un campanar de planta octogonal iniciat a finals del segle XVI. A la paret de migdia, que dóna a la plaça de Sant Joan, es troba una porta tapiada de traça romànica que probablement era la portalada de l’antiga capella dels hospitalers.

Modernisme^

Endinseu-vos pels carrers del centre de Vilafranca acompanyats del Modernisme.

Aquesta ruta per Vilafranca permet conèixer l’impacte d’aquest moviment cultural de finals del segle XIX, a partir de nous símbols de progrés i modernitat que aportava aquesta innovadora tendència anomenada Modernisme.

Propietaris agrícoles i comerciants esdevenen els receptors de les tendències modernistes i impulsen edificacions d'acord amb la seva posició econòmica.

Més informació aquí.

El món Casteller^

 12 min.   5 min.    3 min.

Vine i descobreix Cal Figarot, l'edifici dels Castellers de Vilafranca a tan sols 12 minuts a peu des de l'alberg.

El món casteller, és una manifestació de cultura popular declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El punt culminant del calendari casteller de Vilafranca se situa en la diada de Sant Fèlix, el dia 30 d'agost, però hi ha altres ocasions com la  Diada Castellera del Roser (octubre) i la de Tots Sants (1 de novembre).

Entre març i octubre podeu veure els seus assajos, habitualment els dimecres i divendres al vespre, a les seus de les tres colles castellers: Castellers de Vilafranca, Xicots de Vilafranca i la Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca.

Més informació aquí.

Programació d'Espectacles^

El Teatre Municipal Cal Bolet i l’Auditori Municipal són els dos equipaments de referència de Vilafranca del Penedès i la seva comarca que ofereixen una programació estable de teatre, música i dansa per a públic familiar i adults.

Una àmplia oferta cultural, que s’inicia el mes d’octubre i finalitza el mes de juny, que mostra la producció escènica i musical més recent del nostre país amb propostes per a públics de diferents edats, procedències, sensibilitats i interessos.

Pots consultar la cartellera a espectacles.vilafranca.cat

El Camí del Vi^

Sender que convida a passejar entre la ciutat i el camp. El Camí del Vi, és un recorregut senzill que permet, gràcies a les diferents estacions que hi ha pel camí, experimentar amb els sentits el món de la vinya i el vi i de la natura del Penedès, com es La Torre de les Aigües, on acaba aquesta ruta.

Aquest és un itinerari que ens parla del pas del temps lligat als homes i a la natura, descobrint pel camí 8 estacions.

La Motxilla Naturalista^

Vine a descobrir jugant i acompanyat per la Motxilla Naturista la muntanya
de Sant Pau. Recull  a l'alberg la motxilla plena d'objectes que t'ajudaran
a realitzar diferents acitivitats a la natura. 

*En el moment de recollida caldrà deixar un dipòsit de 10€ que seran
abonats en el moment de retorn de la motxilla si aquesta es troba
en bon estat.

De Vilafranca a Sant Pau^

 25 min.   10 min.     X

Desconectem de la ciutat i endinsem-nos a la natura. La Muntanya de Sant Pau és una de les zones lúdiques i d'esbarjo més antigues de Vilafranca. Excavada dins la pedra, podem trobar l'Ermita de Sant Pau que té més de sis-cents anys d'història, a data del 1366.

Sant Pau és un espai emblemàtic i de referència pels ciutadans i ciutadanes del municipi i de la comarca: un autèntic mirador de la ciutat i un lloc on esbargir-se. Presenta un alt valor paisatgístic, agrícola i forestal, i convida a conèixer i experimentar

Des de la muntanya, podem observar una magnífica vista de tota la ciutat de Vilafranca.

La Riera del Llitrà^

 8 min.  10 min.    7 min.
 

La Riera del Llitrà passa per Vilafranca al llarg de 3,4 km, en direcció al riu Foix, on desemboca.

Grans i petits poden endinsar-se en aquest corredor biològic i descobrir un petit circuit botànic que els hi permetrà conèixer la vegetació típica de ribera, nous camins per on passejar o bé practicar esport.

Mercats^

A Vilafranca del Penedès hi trobem mercats des de l'època medieval. Antigament, es comptava amb una ubicació concreta per a la venda de cada producte i d'aquí en derivaren alguns topònims que coneixem actualment. L'oli es venia a la plaça de l'Oli, porcs, truges i bestiar gros a la plaça Milà i Fontanals -col·loquialment coneguda com la plaça dels Porcs-, el blat es venia a l'actual plaça de la Constitució, els alls al final de la rambla Sant Francesc, on es troba la coneguda Font dels Alls.

El mercat de Vilafranca era doncs el de més importància de la província, comptant amb la concurrència d'uns 400 carros.

Actualment, Vilafranca compta amb tres mercats no sedentaris de celebració setmanal ubicats a diferents llocs de la vila en els quals podem trobar gran diversitat de parades.

Més informació sobre els mercats no sedentaris: