Viu El Penedès

La Font del Cuscó^

1h 15 min.  28 min.   18 min.

 

Itinerari lineal que ens condueix fins a la Font del Cuscó, situada al terme municipal de Sant Cugat Sesgarrigues, que en ser una zona fresca i humida, ens permetrà observar el creixement, per exemple, de la falguera, l’alzina o el pi blanc.

És una passejada amb poc desnivell a excepció del seu tram final. Una vegada hem arribat a la Font podrem admirar la plana Penedesenca.

Més informació aquí.
 

Conjunt Romànic de Sant Sebastià dels Gorgs^

1h 27 min.  25 min.   14 min.

 

Passejant entre vinyes i camps de cultiu de la plana penedesenca, arribem a l'històric monestir de Sant Sebastià dels Gorgs. Aquest monument, datat del segle XI, és un antic cenobi benedictí, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l'any 2000.

Es troba format per l'església d'una sola nau, amb una capella a la banda nord, el campanar i un claustre de gran bellesa escultòrica. Al llarg del temps ha patit diverses intervencions per consolidar la seva conservació i poder posar a l'abast de la ciutadania el monument per fer-ne un ús cultural.

Durant aquest recorregut, podrem gaudir d'un circuit pel recinte del monestir i de l'església per tal d'entendre el context i l'evolució històrica d’aquesta joia arquitectònica del romànic penedesenc de l'època medieval.

Més informació aquí.

El Castell de Penyafort^

 
1h 29 min.  26 min.  15 min.

 

Conjunt arquitectònic que data del S. XI. El Castell de Penyafort és un complex que inclou elements d'origen medieval, barroc i neoclàssic. Els seus inicis es troben al voltant d’una torre de defensa amb algunes dependències annexes on l’any 1285 va néixer Raimon de Penyafort, que amb els anys es va convertir en sant Raimon de Penyafort.

Durant la Guerra Civil Espanyola, l’edifici acollí una presó republicana destinada als aviadors del bàndol franquista. Més tard passà per diverses mans privades fins que l’any 2002 fou adquirit per l’Ajuntament.

El Castell està situat just a l'entrada del Parc del Foix, un espai centrat en la gran varietat d'ambients ecològics que s'han generat a l'entorn del pantà de Foix, una de les poques zones humides del Penedès.

Més informació aquí.

De la ciutat a la història: el Castell d'Olèrdola^

1h 50 min.  47 min.  15 min.

El Castell d'Olèrdola, un enclavament estratègic amb assentaments de diversa intensitat des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el segle XX, és un dels espais més emblemàtics del Penedès per la seva importància històrica i arqueològica, per ser un autèntic mirador des d'on es pot contemplar la plana del Penedès i part de la costa del Garraf.

Us animen a descobrir aquest magnífic conjunt ple d'històries, al Parc Natural d'Olèrdola, per contemplar l'exemple més representatiu de l'evolució històrica de la comarca. Avui en dia és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

El recorregut ens mostra, a més de paratges naturals, construccions i edificacions de característiques singulars a ple cor del Penedès.

Més informació aquí.

El Castell de Sant Martí Sarroca^

1h 53 min.  41 min.  12 min.

 

El Castell de Sant Martí Sarroca és una de les joies medievals del Penedès.

El turó de la Roca és el centre de referència del municipi. Les primeres dades històriques corresponen al segle X, quan servia de punt de guaita i de protecció per als seus habitants. Hi ha indicis que anteriorment havia estat un assentament ibèric i també romà.

Més informació aquí.
 

Parc dels Talls^

1h 22 min.    -   11min.

 

El Parc dels Talls es troba al terme de Vilobí del Penedès.

És una zona amb unes característiques ambientals peculiars i formada per quatre “pèlags”, creats per l'evolució de quatre pedreres de l’època romana d'extracció de guix. Aquestes masses d’aigua han convertit l’indret en un paratge singular dins l’Alt Penedès i en una zona humida de gran importància ecològica a la comarca. 

L'ambient humit ha afavorit la presència d'ocells, cadascun amb característiques particulars. Aquest paisatge singular i únic és fruit de l’explotació minera que va estar lligada durant molts anys al municipi de Vilobí del Penedès.

Coneix la gran diversitat ornitològica de la zona, amb trenta-sis famílies diferents d’aus registrades.

Més informació aquí.
 

Jaciment Arqueològic Font de la Canya^

 2h 9 min.  41 min.   18 min.

 

Assentament com a bressol de la vitivinicultura al Penedès des de finals del segle VII aC (625-600 aC). Els centenars de pinyols carbonitzats i mineralitzats recuperats a les recents excavacions arqueològiques simbolitzen el conjunt vitivinícola més important i més antic documentat avui en dia a Catalunya.

La mostra permanent DO Vinífera és el resultat de més de 18 anys d’excavacions al jaciment ibèric de la Font de la Canya. Recull la història d’aquest centre de mercaderies de l’antiga Cessetània i de la recerca arqueològica de la vinya i el vi que s’hi desenvolupa.

Més informació aquí.
 

Aigua entre vinyes i castells^

   -  56 min.   21 min.

 

El Pantà de Foix és un embassament que ocupa una superfície aproximada de 66 hectàrees i que pertany al riu del Foix, va ser creat per una presa situada al municipi de Castellet i la Gornal, cap on seguirà el riu fins a la seva desembocadura.

L’interès de l'espai rau en la gran varietat d'habitats que s'han generat a l'entorn del Pantà de Foix, una de les poques zones humides del Penedès, com en un ric patrimoni arquitectònic i històric vertebrat al voltant dels castells de Penyafort i de Castellet, de gran importància estratègica durant l'edat mitjana.

Més informació aquí.